Mapka z dojazdemKontakt i godziny pracy

Czym się zajmujemy

Jesteśmy firmą zajmującą się produkcją maszyn i urządzeń do przemysłu spożywczego. Priorytetem są wieże parzelnicze wraz ze stacją załadunkową. Produkujemy również kołnierze ze stali kwasoodpornej i węglowej w/g wszystkich norm oraz w/g rysunków do średnicy 1850mm.

więcej...

Targi Polagra-Tech 2009



W dniach 13-17 września 2009 roku firma "Gawrońscy" Sp. z o.o. wzięła udział w targach odbywających się w cyklu dwuletnim Salonu Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Mięsnego który odbyły się w ramach Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych Polagra-Tech.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć - Polagra-Tech 2009

Katalog - Wieże parzelnicze

Download
PDF page

Galeria zdjęć

Świadectwo jakości zdrowotnej




Oferta

Gawrońscy Sp. z.o.o

Produkcja części i urządzeń dla przemysłu spożywczego.

Dane adresowe:
Józefinka 29
88-190 Barcin

Kontakt:
tel. +48 052 566 64 23
fax. +48 052 566 64 25
e-mail: gawronscy@poczta.onet.pl
kom. 0506 177 490

NOWOŚĆ
WIEŻA PARZELNICZO-WĘDZARNICZA:

Służy jednocześnie do parzenia i wędzenia bez potrzeby wyjmowania produktu z formy, skraca czas wykonania gotowego produktu w przypadku wędzenia, co powoduje zminimalizowanie kosztów produkcji o 50%. Katalog kształtów produktów dotyczy zarówno wież parzelniczych jak i parzelniczo-wędzarniczych. Jeżeli klienci mają pomysł na swój kształt produktu to także jesteśmy w stanie go zrealizować.

Zapraszamy do współpracy

Dot.: Oferta na formy – optymalne przygotowanie produktu do plasterkowania na krajalnicy - wieża parzelnicza do formowania elementów mięsnych nadających regularny kształt.

Obniżenie kosztów produkcji:

Obniżenie kosztów produkcji można osiągnąć poprzez następujące kroki:

  1. Obniżenie liczby personelu
  2. Obniżenie ceny stosowanego surowca
  3. Obniżenie strat podczas procesu produkcji i plasterkowania.
  4. Niewielka paleta produktów do momentu po masowaniu, rozszerzenie palety produktów dla odbiorcy końcowego poprzez uniwersalność w procesie produkcji.

Uniwersalność w produkcji:

Szynka konserwowa – 11 lbs
Łatwa do wyprodukowania – tylko trudna do sprzedaży, ponieważ sprzedaje się tylko poprzez cenę

Szynka konserwowa jako produkt bazowy dla produktów przedstawionych powyżej oznacza standaryzację produkcji i elastyczność na rynku. Nasze prognozy dotyczące dalszego rozwoju rynku

Supermarkety i sprzedaż tradycyjna:

Sieci takich rynków zbytu, jak supermarkety, a przede wszystkim dyskonty spożywcze charakteryzują się dużym tempem wzrostu.
Sprzedaż tradycyjna traci coraz bardziej na udziałach w rynku. Trend ten będzie coraz bardziej widoczny.

Każdy producent w Polsce musi w przeciągu najbliższych lat zaopatrywać równolegle obydwie sieci zbytu.

Przy czym produkty oferowane w sprzedaży samoobsługowej są przy odpowiedniej technologii, jak również za pomocą ścisłego przestrzegania zoptymalizowanego procesu produkcji o wiele korzystniejsze cenowo w wytworzeniu niż produkty tradycyjne.

Celem nie jest optymalizacja receptury i coraz większy nastrzyk!!!

Celem jest minimalizacja strat podczas produkcji przy zachowaniu tych samych receptur
i tym samym redukcja kosztów wytworzenia !!!

Dzięki takiemu rozwiązaniu osiągamy dokładny, taki sam kaliber wszystkich produktów oraz równomierny-optymalny nacisk na każdą z form podczas parzenia. Dzięki temu produkty wykazują dużo lepsze związanie i osiągają długość do 900 mm. Ścinki będą znacznie zredukowane.

Resztki i ścinki, produktu z formy

Produkt wyprodukowany metodą tradycyjną

Ścinki z produktu naturalnego to ok. 3 porcji
końcówka to ok. 3 cm

Końcówka z produktu naturalnego <-> Końcówka z formy

Dalsze możliwość prezentacji produktów z formy

Jeden produkt wejściowy 3 różne możliwości prezentacji

Opis techniczny: dla przykładowej wieży 115 mm

Poszczególne formy wieży parzelniczej są wyciągane.

Zastosowanie tego rozwiązania wygląda następująco:

  1. Formy wyciąga się i wykłada folią
  2. Formy napełnia się materiałem. Ponadto można wyłożyć je tłuszczem, skórą, przyprawami itd.
  3. Napełnione formy mają bardzo niewielkie różnice wagi +/- 50 gram. Do form w których brakuje wagi dodaje się kawałek, z form w których kawałek jest zbyt duży odcina się go i dodaje do następnej formy.
  4. Folię zawija się na górze formy
  5. Napełnioną formę wkłada się do wieży
  6. Po wypełnieniu wieży, jest ona zamykana. Nacisk jest taki sam na każdą z form
  7. Posiadając aplikator można również wymasowany surowiec napełnić w osłonkę perforowaną typu fibrus lub barierową

Wieża parzelnicza wykonana jest ze stali kwasoodpornej oraz spełnia wszystkie obowiązujące normy UE dla tego produktu.

Aktualny katalog wież

Jako optymalne rozwiązanie chcielibyśmy zaproponować dla Państwa wieżę parzelniczą w następującej konfiguracji, 8 poziomów składajacych się z 4 różnych kształtów o szerokości produktu 115 mm

Karre dwa poziomy

Oval dwa poziomy

Nacken dwa poziomy i Forma D dwa poziom

Nacken dwa poziomy
Forma D dwa poziom

Dzięki takiemu rozwiązaniu osiągamy dokładny, taki sam kaliber wszystkich produktów oraz równomierny-optymalny nacisk na każdą z form podczas parzenia. Dzięki temu produkty wykazują dużo lepsze związanie i osiągają długość do 900 mm. Ścinki będą znacznie zredukowane.

Po poplasterkowaniu i zapakowaniu wszystkie opakowania wyglądają tak samo.

Zalety:

  1. W istotny sposób polepszona prezentacja produktu, opakowania dzięki równemu kalibrowi produktu są jednakowo wypełnione.
  2. Równomierna obróbka termiczna dzięki równemu kalibrowi. Temperatura rdzenia podczas parzenia nawet w najgrubszym miejscu będzie równomierna i dokładna. Np. tylko 30% karków w naturze osiąga kal. ok. 100. Reszta karków tj. ok. 70% ma mniejszy kaliber, więc zwykle podczas parzenia są przeparzone i tracą conajmniej 5% wagi.
  3. Przy równym kalibrze jest dużo łatwiej wyprodukować egalizowane opakowania o stałej wadze. Jest też dużo mniej porcji odrzuconych gdzie wagę należy skorygować ręcznie.
  4. Dzięki zastosowaniu folii w wieżach redukujemy straty podczas parzenia z normalnych 10 - 15% do 5%. Produkt nie musi być nawet tak wysoko nastrzykiwany. Oszczędzamy w ten sposób solankę, która przy produkcie naturalnym ulatuje przez komin.
  5. Mięso może być dużo mocniej masowane. Małe kawałki mięśni, które odrywają się podczas masowania, są dodane do form. Na plasterku nie widać żadnej różnicy.

Mobilna stacja załadunkowo-rozładunkowa pasująca do wszystkich typów wież produkowanych przez naszą firmę

Realizujemy także nietypowe indywidualne projekty na zamówienia

Informacje dodatkowe

Każda wieża parzelnicza wyposażona jest standardowo w system chłodzenia.

Copyright © 23 sierpnia 2009 - by "Gawrońscy" Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Unikalnych odwiedzin: 19281  Wyświetleń: 649 Online: 2
Webmaster: Leszek Posadzy